Sunday, April 26, 2009

CERITA PERSAHABATAN

video

Ini adalah hasil kerja 1 kumpulan Serabut Production. Cerita ini diarah oleh saya(Ladik's) dan dibantu oleh Acyd(Ladik's) sebagai pengarah fotografi serta dibantu oleh beberapa krew iaitu Nina, Alice, Hanim, Dekya. Terima kasih diucapkan keatas sokongan yang di berikan terutamanya kepada Tn Hj Shahirman(penasihat kepada subject video), Yan & Family(memberi penginapan yang baik kepada krew kami untuk membuat pengambaran di Kg Sawah Sipadan, Tg Karang Selangor), kepada pelakon utama iaitu Jemik dan Sapik sendiri,pelakon-pelakon tambahan iaitu Rina dan Jonet.

My Family

Inilah keluarga ku yang sebenar. Aku yang berada di sebelah kiri skali. Aku adalah anak yang kedua. Dari kiri belakang aku, mak, Tok Piah, ayah, abang(nizam), dan dari kiri hadapan adik(ikah), adik(hakim), adik(Sidah). Kami dari keluarga yang sederhana tetapi bahagia.
LADIK NAULAH tertubuh pada akhir tahun 2005. Di anggotai oleh 8 orang ahli kumpulan iaitu seorang penasihat En Shaharin Sulaiman dan 7 orang ahli iaitu Jambol(Sahrulazhar), Kaza(KhairulAzahar), Alan(Azlan Zahari), Sapkon(Rasyidi), Botak(Adam Aidil), Acyd(Abdul Rasyid), Atam(Zulfadhlie). Kami bermula pada awalnya di Melaka. Di situlah tercetusnya idea untuk membentuk satu kumpulan seni fotografi. Ladik naulah lebih berkonsepkan kepada 'Fine Art Photography'. Lebih mengutamakan ' content ' pada setiap hasil karya yang dihasilkan.

This Is Me


Ini adalah 'self portrait' saya. Senang cerita, aku ni suke berfikir. Apa yang aku pikirkan kadang-kadang boleh pakai tp kadang-kadang banyak gak yang xboleh pakai. Aku suka memikirkan bende-bende yang melampaui batas. Kalau boleh nak wat macam-macam bende dalam bidang Art ni. Tp aku still lagi dalam proses pembelajaran.Banyak lagi perkara yang lemah lebih2 lagi dari segi teknik-teknik dan penyampaian sesuatu hasil karya aku ni. Nak buat work bukan nye senang. Lagi-lagi dalam bidang photo ni. Kadang-kadang tanggapan orang terhadap photography ni tah ape-ape jek. "Hak.. ala...Amek gambo je, bukan susah pon, budak kecik pon leh ambik gambo, pe beze nye?? ". Karut tul la ape yang dieorang pikir ni. Huh...Bile pikir balik, ape bezenye orang yang ambik photography ngan budak kecik yang dimaksudkan tu klu kite tak explore ngan expose kepade bende2 yang berkaitan dengan photography. Sume orang boleh ber 'Photography' dan cume yang membezakan ialah 'knowladge' dan pemahaman terhadap ape yang ingin disampaikan. Apa yang pernah dicakap oleh seorang lecturer aku "it not about the camera, it about the person behind the camera". Apa yang dimaksudkan ialah kamera tu just a tool jek. Nilai tak terletak pada kamera tapi pada idea, perisian, pemahaman seseorang dan penerimaan orang terhadap setiap hasil karya.