Sunday, April 26, 2009

This Is Me


Ini adalah 'self portrait' saya. Senang cerita, aku ni suke berfikir. Apa yang aku pikirkan kadang-kadang boleh pakai tp kadang-kadang banyak gak yang xboleh pakai. Aku suka memikirkan bende-bende yang melampaui batas. Kalau boleh nak wat macam-macam bende dalam bidang Art ni. Tp aku still lagi dalam proses pembelajaran.Banyak lagi perkara yang lemah lebih2 lagi dari segi teknik-teknik dan penyampaian sesuatu hasil karya aku ni. Nak buat work bukan nye senang. Lagi-lagi dalam bidang photo ni. Kadang-kadang tanggapan orang terhadap photography ni tah ape-ape jek. "Hak.. ala...Amek gambo je, bukan susah pon, budak kecik pon leh ambik gambo, pe beze nye?? ". Karut tul la ape yang dieorang pikir ni. Huh...Bile pikir balik, ape bezenye orang yang ambik photography ngan budak kecik yang dimaksudkan tu klu kite tak explore ngan expose kepade bende2 yang berkaitan dengan photography. Sume orang boleh ber 'Photography' dan cume yang membezakan ialah 'knowladge' dan pemahaman terhadap ape yang ingin disampaikan. Apa yang pernah dicakap oleh seorang lecturer aku "it not about the camera, it about the person behind the camera". Apa yang dimaksudkan ialah kamera tu just a tool jek. Nilai tak terletak pada kamera tapi pada idea, perisian, pemahaman seseorang dan penerimaan orang terhadap setiap hasil karya.

5 comments:

  1. oiii.. ajar aku ko edit nie.~ :D

    ReplyDelete
  2. Xdehal la...aku akan sllu update blog..nnti aku ltk tutorial teknik2 editing ni...

    ReplyDelete
  3. saye mcm kenal lah awk neh. bukan ke awk yg add saye dlm mespes tuh? hak hak.

    ReplyDelete
  4. banyak la ko...ingat aku nak add ko...ko yang add aku...hahahaha......

    ReplyDelete
  5. "Sume orang boleh ber 'Photography' dan cume yang membezakan ialah 'knowladge' dan pemahaman terhadap ape yang ingin disampaikan."

    correct!

    we keep saying dis.. tp dorg faham ke ape yg kite maksudkan..boleh ke dorg bezakan? unsolved! wooooowwo

    ReplyDelete